[O1] Klekotanie po wciśnięciu sprzęgła

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tasioreq
    Classic
    • 2011
    • 24

Ja przyjeżdżam, choć zdrowie mi siada to jednak zdecyduje się, a potem kiełbaski myślę, że sie udadzą
  • nonamer
    Classic
    • 2010
    • 8

Dziś zauważyłem znaczny wzrost głośności charakterystycznego klekotu silnika w momencie gdy wcisnę sprzęgło. Hałas pojawia się tylko w tej sytuacji i ustępuje kiedy puszczę sprzęgło na biegu jałowym, lub kiedy wrzucę bieg i jadę. Wiem że z takiego opisu nie da się dużo wywnioskować ale może znawcy Octavii podpowiedzą gdzie szukać przyczyny.

Komentarz

• sebu
      L&K
      • 2008
      • 1304
      • Octavia II (1Z3)
      • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
      • CDAA 1.8 TSI 160 KM

stawiał bym na dwumasę :diabelski_usmiech
      Nie pij za kierownicą. Stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz
      jak pomogłem to daj punkcik
      sprzęgło od G 60

Komentarz

• rober71
        Classic
        • 2009
        • 16

dwumasa na 90%
        rober

Komentarz

• aronO1
          Classic
          S_OCP Member
          • 2007
          • 24

Zamieszczone przez rober71
          dwumasa na 90%
          Jeśli masz problem na wciśniętym sprzęgle a potem nie to jestem pewien, że to 2masa - łożysko zawsze słychać - przerobiłem i jedno i drugie niestety - myślałem, że to łożysko w skrzyni ale po dokładnym osłuchaniu okazało się, że to 2masa - objaw był taki - na wciśniętym sprzęgle skrzynia jest odłączona i nie ma co charczeć jak puszczasz to zaczyna kręcić i rzęzi - to masz pewność na 100% - ale trzeba osłuchać dokładniej bo możliwości jest sporo.
          mam 150tys przebiegu i podobno typowa sprawa - 'ten typ tak ma' - nienawidze tego określenia, ale podobno tu tak jest.
          mam mechanika, który robił skody przez kilka lat i twierdzi, że tak jest.
          1500 + robocizna

pozdr

[ Dodano: Pią 26 Mar, 10 09:40 ]
          na wciśniętym? a nie odwrotnie? to może łożysko sprzęgła? :shock:

[ Dodano: Pią 26 Mar, 10 09:55 ]
          na tzw półsprzęgle jest głośniej? miałem taki objaw, że na pewnym etapie puszczania sprzęgła tarcie było bardzo słyszalne - no i okazało się, że to 2masa - jedź do normalnego mechanika - 'słuchawki' - będzie jasne co i jak - ja miałem jeszcze do tego normalne łożysko, które na początku tarło jakoś nietypowo i mechanik myślał, że świruję bo raz był objaw raz nie - jak już buczało to koło miało taki luz, że w zasadzie tylko lawete wołać

powodzenia
          "za mało mocy - na razie ....."
          a teraz mi wystarcza i nie oddam jej chyba, że po śmierci mojej lub jej.

Komentarz

• nonamer
            Classic
            • 2010
            • 8

A może ktoś wskazać gdzie w 3mieście najlepiej uderzyć z tym tematem? Jakiś sprawdzony mechanik?

Komentarz

Pracuję...